Składniki:
Składniki na jedną keksówkę o wymiarach 27 – 33 cm lub na dwie mniejsze albo kwadratowe naczynie do brownie:
- 1 szklanka krojonych pomidorów
z puszki - 1 banan
- ½ szklanki oleju roślinnego
- ½ szklanki cukru
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 ½ łyżki przyprawy piernikowej
- 1 łyżka kakao
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki soli
- powidła do posmarowania, cukier
puder do posypania lub opcjonalnie
roztopiona czekolada do polania
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Do wysokiego naczynia blendera dodać szklankę pomidorów z puszki i dokładnie zmiksować. Dodać banana, olej i cukier i jeszcze chwilę miksować na gęsty, puszysty krem.
- Osobno w dużej misce dokładnie wymieszać wszystkie suche składniki. Do suchych składników wlać mokre i bardzo krótko wymieszać.
- Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto i wsunąć do gorącego piekarnika. Piec przez 40 – 50 minut na złoty kolor.
- Kiedy ciasto ostygnie przekroić na pół i posmarować powidłami, a opcjonalnie wierzch posypać cukrem lub polać czekoladą.
Wskazówki:
- Pamiętajcie, że szklanka to nie puszka! Szklanka ma 250 ml, a puszka 400 ml.
SMACZNEGO!
Przepis pochodzi ze strony
https://www.jadlonomia.com/przepisy/ciasto-pomidorowe