Smakolandia

Ciasto – piernik pomidorowy

Składniki:

Składniki na jedną keksówkę o wymiarach 27 – 33 cm lub na dwie mniejsze albo kwadratowe naczynie do brownie:

  • 1 szklanka krojonych pomidorów
    z puszki
  • 1 banan
  • ½ szklanki oleju roślinnego
  • ½ szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 ½ łyżki przyprawy piernikowej
  • 1 łyżka kakao
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli
  • powidła do posmarowania, cukier
    puder do posypania lub opcjonalnie
    roztopiona czekolada do polania

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Do wysokiego naczynia blendera dodać szklankę pomidorów z puszki i dokładnie zmiksować. Dodać banana, olej i cukier i jeszcze chwilę miksować na gęsty, puszysty krem.
  2. Osobno w dużej misce dokładnie wymieszać wszystkie suche składniki. Do suchych składników wlać mokre i bardzo krótko wymieszać.
  3. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto i wsunąć do gorącego piekarnika. Piec przez 40 – 50 minut na złoty kolor.
  4. Kiedy ciasto ostygnie przekroić na pół i posmarować powidłami, a opcjonalnie wierzch posypać cukrem lub polać czekoladą.

Wskazówki:

  • Pamiętajcie, że szklanka to nie puszka! Szklanka ma 250 ml, a puszka 400 ml.

SMACZNEGO!

Przepis pochodzi ze strony
https://www.jadlonomia.com/przepisy/ciasto-pomidorowe


uczniów

różnych aktywności

nauczycieli

Sal dydaktycznych

Kontakt

Adres: ul. Pieniężnego 30a, 14-100 Ostróda

Tel. / fax: +48 89 646 58 91

E-mail: sekretariat@sp1.ostroda.pl

Godziny pracy: 8 – 15

 

Skip to content