Składniki mokre:
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki oleju
- 1 jajko
- jogurt naturalny
Składniki suche:
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1/2 szklanki płatków jęczmiennych
- 1 łyżka słonecznika łuskanego
- 1 łyżka rodzynek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- owoce: jabłka, banany, rabarbar
SPOSÓB WYKONANIA:
W jednej misce łączymy ze sobą składniki mokre: jajko, miód, olej, oraz jogurt naturalny, a w drugiej składniki suche, czyli: płatki owsiane, płatki jęczmienne, pestki słonecznika, siemię lniane, rodzynki oraz proszek do pieczenia. Następnie łączymy składniki mokre z suchymi i dobrze mieszamy. Tak przygotowane ciasto nakładamy łyżką do foremek na muffinki. Na wierzch muffinek układamy pokrojone w drobną kosteczkę owoce. Blaszkę wstawimy do piekarnika. Muffinki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30-35 minut do zrumienienia. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy są upieczone. Upieczone studzimy.