Smakolandia

Muffiny owsiane z owocami

Składniki mokre:

  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki oleju
  • 1 jajko
  • jogurt naturalny

Składniki suche:

  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1/2 szklanki płatków jęczmiennych
  • 1 łyżka słonecznika łuskanego
  • 1 łyżka rodzynek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • owoce: jabłka, banany, rabarbar

SPOSÓB WYKONANIA:

W jednej misce łączymy ze sobą składniki mokre: jajko, miód, olej, oraz jogurt naturalny, a w drugiej składniki suche, czyli: płatki owsiane, płatki jęczmienne, pestki słonecznika, siemię lniane, rodzynki oraz proszek do pieczenia. Następnie łączymy składniki mokre z suchymi i dobrze mieszamy. Tak przygotowane ciasto nakładamy łyżką do foremek na muffinki. Na wierzch muffinek układamy pokrojone w drobną kosteczkę owoce. Blaszkę wstawimy do piekarnika. Muffinki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30-35 minut do zrumienienia. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy są upieczone. Upieczone studzimy.

 

uczniów

różnych aktywności

nauczycieli

Sal dydaktycznych

Kontakt

Adres: ul. Pieniężnego 30a, 14-100 Ostróda

Tel. / fax: +48 89 646 58 91

E-mail: sekretariat@sp1.ostroda.pl

Godziny pracy: 8 – 15

 

Skip to content