(przepis pochodzi z książki „Nowe alaantkowe BLW”, został jednak częściowo zmodyfikowany)
Będą potrzebne:
– ½ szklanki kaszki manny błyskawicznej
– ½ szklanki mleka
– 1 jajko
– 1 bardzo dojrzały banan
– olej do smażenia
– syrop klonowy/cukier puder/świeże owoce
Przygotuj:
– 3 miseczki
– mikser lub trzepaczkę
– widelec
– patelnię
Wykonuj krok po kroku:
1. Umyj dokładnie rączki i przygotuj potrzebne rzeczy.
2. Do miski wsyp kaszkę, zalej mlekiem, wymieszaj. Odstaw na 20 min. Kaszka napęcznieje. 3. Z pomocą kogoś dorosłego oddziel żółtko od białka. Białko ubij mikserem na sztywną pianę. 4. Banana obierz ze skórki i rozgnieć widelcem na papkę.
5. Do napęczniałej kaszki dodaj banana i żółtko, dobrze wymieszaj. Delikatnie przełóż ubitą pianę, ponownie lekko wymieszaj.
6. Z pomocą kogoś dorosłego rozgrzej patelnię i nakładaj łyżką niewielkie porcje ciasta. Smaż placuszki krótko do zarumienienia z obu stron.
7. Podawaj z syropem klonowym/cukrem pudrem/świeżymi owocami:)
Smacznego!!!